Το μπιφτέκι είναι μεγάλο κεφάλαιο στην Ελληνική και διεθνή κουζίνα . Ο κιμάς είναι ένας καμβάς που σηκώνει πολλές παραλλαγές . Το ξέρω ότι ο περισσότερος κόσμος βάζει κρεμμύδι τριμμένο ( και μερικοί και σκόρδο) αλλά εγώ δεν και βγαίνουν πιο ελαφριά και εξίσου νόστιμα . Τώρα αν εσείς επιμένετε , μην βαράτε , βάλτε ένα μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο , δεν θα τα χαλάσουμε .

Υλικά

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ( ή ανάμεικτος με χοιρινό)
  • 1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη ή 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο ή δυόσμο
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • 200 γρ. φέτα
  • αλάτι, πιπέρι

Πως το κάνουμε

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά του κιμά σε ένα μπολ ( εκτός από τη φέτα) και ζυμώνουμε καλά από κάτω προς τα πάνω για 5-6 λεπτά . Αν το μείγμα είναι στεγνό προσθέτουμε ελάχιστο νερό .
  2. Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα να σταθεί και να σφίξει.
  3. Κόβουμε την φέτα σε χοντρά μπαστουνάκια .
  4. Παίρνουμε λίγο κιμά και τον πλάθουμε σε μπαλάκι σε μέγεθος μανταρινιού. Τον πιέζουμε μέσα στις παλάμες μας να πλατύνει. Βάζουμε στο κέντρο ένα ή δύο μπαστουνάκια φέτα . Από πάνω σκεπάζουμε με άλλο ένα μπιφτέκι και τα πιέζουμε να ενωθούν στις άκρες . Τα πλάθουμε να ξαναστρογγυλέψουν ελαφρά .
  5. Ψήνουμε στο γκριλ ή στη σχάρα 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά , μέχρι να ροδοκοκκινίσουν . Εναλλακτικά ψήνουμε στο φούρνο , σε ταψί με λίγο νερό και ελάχιστο λάδι για 30 – 40 λεπτά